Deze week lanceerde Vomar een nieuwe campagne om zich als ‘Super Supermarkt’ op de kaart te zetten. In een spotje met Sanne Hans (Miss Montreal), maken ze dankbaar gebruik van haar bekende gestotter. Weet je wat, neem zelf maar een kijkje:

De naam Vomar deed direct een belletje rinkelen. Voor mijn werk ben ik veel in de randstad waar de Vomar een onmisbare winkel in het straatbeeld is. De meeste bekendheid kreeg Vomar echter als favoriete hangplek van treitervlogger Ismail Ilgun.

Hoewel de treitervlogger eigenhandig zijn geuzennaam tot woord van het jaar wist om te dopen, is dat voor de super supermarkt nog maar zeer de vraag. Ik wil het vandaag niet over de inhoud van de commercial hebben en zélfs niet over de slogan. Met ongevraagde medewerking van Vomar verdiep ik graag het belang van geografische targeting in een marketingcampagne.

 

Klant waar ben je?

Ik heb sinds een tijdje geen liniaire TV meer. Naast Netflix en Youtube maak ik dankbaar gebruik van de NPO app voor actualiteit, films en series. Toen ik zondag met Lubach op mijn mobiel terug keek zag ik de commercial van Vomar voor het eerst. Halverwege even een broodje eten, verder kijken en… Weer diezelfde commercial. In totaal zou ik hem die ochtend 4 keer voorbij zien komen.

Mijn belangstelling was gewekt, dus keek ik toch maar eens waar de dichtstbijzijnde Vomar zit. Hou je vast: 61,2 KM hemelsbreed, of maar liefst 101 KM met de auto. Dat is toch een aardig stukje omrijden voor een kiloknaller of kratje bier. Sterker, volgens het CBS wonen we gemiddeld 0,9 KM van de dichtstbijzijnde grote supermarkt. Naar gelang de afstand groter wordt, neemt ook de concurrentie van andere supermarkten toe.

 

Geo-targeting

Een goede advertentie of commercial maak je met jouw doelgroep(en) in gedachten. Vervolgens kies je de kanalen waar die zich schuilhouden. Dankzij het internet is het makkelijker geworden om hen heel specifiek te bereiken. Bij diverse online advertenties is het mogelijk om te segmenteren op geslacht, leeftijd en de locatie.

Zoals je op de kaart kunt zien heeft Vomar zijn winkels sterk geconcentreerd in Noord-Holland en het westen van Flevoland en Utrecht. Het is daarom voor Vomar niet kansrijk om meer dan 5 kilometer van iedere vestiging af te adverteren. Laat staan in Deventer. Het is nog niet te laat. Een aanpassing of optimalisatie in de targeting is in deze campagne de moeite waard. Mijn 4 views waren in het verzorgingsgebied van Vomar veel beter besteed.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>