Iedereen kent, of heeft er wel één. Een oude tante. Zodra ze binnenkomt stapt ze direct op je af en knijpt stevig in je wangen. Schijnbaar vindt de hele familie haar reuze gezellig, maar jij bent die verhalen helemaal beu. Kenmerkend in de monologen van deze “tante” is jouw gebrek aan belangstelling voor de onderwerpen die haar dierbaar zijn.

Sociale media en web 2.0 hebben interactie en delen via het internet in een stroomversnelling gebracht. Maar nu iedereen vrij zijn verhalen kan posten op het web zijn we allemaal een beetje oude tantes geworden.

 

Oversharing

Tijdens de opkomst van social media was er nog geen “ethische code”. De mogelijkheid om te delen nodigde uit om je hele hebben en houden op Twitter, Facebook of Hyves te zetten. Tienermeisjes kwamen in moeilijkheden (video), huizen werden leeggeroofd (inbrekers) en relaties verbroken (link). Gelukkig kennen we door schade en schande de kansen en risico’s van het delen via social media.

Oversharing is het moderne equivalent van overdaad schaadt. Inmiddels weten we wat we wel en niet moeten delen, maar dat wil niet zeggen dat we ons inhouden. Voor sommigen is het delen via social media een heuse verslaving geworden.

 

Sharing zonder interactie

Social media draait om interactie. Helaas staat niet iedere “tante” daar ook bij stil. Veel te vaak worden er zaken gedeeld die voor anderen geen enkele meerwaarde hebben. Ik maak mezelf er ook schuldig aan door consequent te blijven delen dat ik in de sportschool ben. Foursquare is dan misschien ook wel een mooi voorbeeld van sharing zonder interactie.

Het meest opvallende is wellicht dat mensen tóch gaan reageren op deze berichten.  Wellicht is het een sociale drang om niemand zielig zonder reactie te laten?

 

Sharing omdat het kan

Delen is hip. Daarom roept iedere gewiekste marketeer nu van de hoogste daken dat het delen centraal moet staan. Daar zit wel een kern van waarheid in, maar soms slaat men de plank volledig mis. Vandaag zag ik de commercial van veronica. Zij hebben nu een app gemaakt waarmee ik kan delen wat ik zit te kijken. Bovendien kan ik zien wat mijn vrienden op de buis hebben. Wat kan mij dat nou schelen?

Delen is heel erg leuk, maar het is geen doel op zich. Wees je nadrukkelijk bewust van wat je deelt en waarom. Denk er aan welke reactie het bij je lezers kan losmaken. Steek geen monologen af op media die bedoeld zijn voor interactie. Kun je het net als ik toch niet laten? Schrijf dan een blog!

 

6 Comments

 1. Tom

  Vaak mis ik op FB ook de knop “whatevahhh…” naast de knop “like”.

 2. Betty

  So true! Ik zag laatst een tweet de directeur van een PR-bureau. Hij meldde op Twitter dat hij het belachelijk vond dat een klant geen reactie had gegeven op zijn voorstel (met #schandpaal). Volgens mij begrijp je het vak van PR-adviseur dan niet helemaal.. Sommige dingen hoef je gewoon niet te delen met iedereen! #overstandig

 3. Betty

  I’m at Healthcity, Deventer (Boreelplein, Deventer) 4sq.com/zdk88x

  (Bram Groenen via FoureSquare)

  Hahahaha!

 4. Annedien Hoen

  Ik denk dat je hier iets heel belangrijks over het hoofd ziet:
  de waarde van delen. Heb je geanalyseerd waaróm je eigenlijk deelt dat je bij de sportschool bent? Wil je anderen laten weten dat je sportief en atletisch bent, wil je je passie voor fitness delen – wat is de reden dat je het doet?
  Het gaat voor een groot deel over het afgeven van signalen omtrent je persoon. Het doet het triviale tekort om het als oversharing te positioneren. De waarde zit in de sociale cohesie en geborgenheid die ontstaat als je weet dat er een groep mensen is die weet wat je aan het doen bent. Volgens bepaalde onderzoeken ga je ook oxytocine aanmaken van social media (het knuffelhormoon!) en dat heeft alles met het kennen en gekend worden te maken. Ik volg nog steeds de “ik eet een broodje kaas”-posters, uiteraard met dien verstande dat ze ook af en toe wat de diepte ingaan met inhoud of onderhoudend zijn: energie leveren aan de interactie. Je moet respectvol met je toehoorders omgaan, maar dat betekent niet per definitie dat je de relatie niet mag belasten met sociale informatie, frustraties of vragen.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>