Bedrijven die zich actief op de diverse Social Media profileren, verkrijgen met hun inspanning een schat aan sociale informatie. Vanuit de traditionele marketing zijn bedrijven gewend tegen gigantische bedragen adressenbestanden te kopen voor hun direct marketing campagnes. Je mag dus wel stellen dat, zolang je over een gesegmenteerd adressenbestand beschikt, deze een zekere waarde bevat. Dankzij Social Media beschikken steeds meer bedrijven over kleine plukjes met zeer gedetailleerde informatie.

Onze huidige economie draait op handel met geld als belangrijkste ruilmiddel. Niet al te lang geleden ruilden we nog vissen voor zout. Omdat geld een vaste waarde had (ooit was dat echt zo), konden verkopers hun prijs berekenen op basis van de middelen die zij nodig hadden voor hun eigen levensonderhoud. Zo werd de monetaire economie geboren. Inmiddels is de prijs op de munt niets meer dan een getal, de chartale geldstromen worden al lang niet meer gedekt door de hoeveelheid goud in een kluis.

Ik denk veel na over de sociale economie. Iedereen kent wel de uitspraak; het gaat niet om wie je bent, maar wie je kent. Meer dan ooit zal dat waar blijken te zijn, want wie ken je en wat weet je van hen. In mijn post, “een beetje extra geld voor Facebook”, beschrijf ik hoe online verkopen gestimuleerd kunnen worden door sociale informatie. Er zijn nu al diverse bedrijven die bereid zijn te betalen voor jouw connecties. Wat gaat er gebeuren als sociale informatie als nieuw ruilmiddel wordt gebruikt? Een voorbeeldje;

 

 

Bedrijven gaan personen met een waardevol netwerk steeds vaker benaderen en vragen om namens hen een boodschap te verspreiden. Op twitter zie je dat nu al volop gebeuren. Bovendien is de sociale informatie erg waardevol voor de ontwikkeling van nieuwe producten. Hoeveel mensen vinden rood en paraplu’s leuk? Dat is in potentie de doelgroep voor, je raadt het al, een nieuwe rode paraplu.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>