Je geeft steeds meer informatie over jezelf prijs op het internet. Op zich kan dat geen kwaad, maar zolang er nog mensen identiteitsfraude plegen zul je toch voorzichtig moeten zijn.

De meeste Social Networks gaan redelijk volwassen om met de bescherming van jouw gegevens, maar wijzigen regelmatig hun gebruikersgegevens. Zo ontving ik recentelijk dit bericht;

“LinkedIn heeft stilzwijgend de privacy-voorwaarden aangepast. Als je niets doet, mag LinkedIn nu jouw naam & foto gebruiken in advertenties!”


Het verbaast me dat het überhaupt kan. Meestal krijg ik echt een notificatie over aangepaste gebruikersvoorwaarden. Denk maar eens aan de apple store. Overigens leest niet iedereen die even goed.

Een aantal Social Networks waaronder Facebook staan toe dat andere applicaties met elkaar koppelen. Dat heb ik onder andere gedaan met Spotify. Vrienden kunnen mijn playlist bekijken en ik die van hen. Nou verscheen er laatst een pop up om die koppeling te bevestigen. Dat had ik toch al gedaan? Zonder te kijken drukte ik dus weer op OK. Wat blijkt? Ik heb zojuist onbedoeld toegestaan dat Facebook voortaan alle liedjes ook op mijn profielpagina publiceert.

Recentelijk heeft Facebook een stuk functionaliteit over genomen van Google+. Zo kun je nu zelf bepalen wie jouw updates (likes en berichten) kunnen zien. Helaas is dat niet zo duidelijk weergegeven als ik zou willen. Het blijft een eeuwige haat liefde verhouding voor Social Networks. Enerzijds willen ze zoveel mogelijk verspreiding van jouw berichten, anderzijds houden ze geen gebruiker over zonder de juiste privacy voorwaarden.

De roep om richtlijnen voor wat ethisch is en wat niet wordt steeds sterker. Voorlopig blijft het de volledige verantwoordelijkheid van de gebruiker. Het zal me benieuwen met welke richtlijnen Neelie Kroes over de brug komt. Lees hier wat haar huidige standpunten zijn.

 

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>