Op uitnodiging van Axendo verzorgde ik vandaag een presentatie over open overheidsdata op het Open Innovatie Festival. De wet openbaarheid van bestuur stelt dat overheidsinformatie openbaar is tenzij (“or else”). Bij de meeste overheden is het echter zo dat het overgrote deel van de data nooit het daglicht ziet. Er is daarom een cultuurverandering nodig. Deze wordt in een stroomversnelling gebracht door creatieve ondernemers die meerwaarde zien in de overheidsdata. De vraag trekt aan, nu het aanbod nog.

De belangstelling voor open data was groot. Medewerkers uit alle gelederen van onder andere de gemeente Amersfoort, gemeente Lelystad en het Grafisch Lyceum waren aanwezig.

Bram Groenen neemt je in een bijzondere duopresentatie mee in de wereld van open data. Welke informatie kunnen overheden beschikbaar stellen aan burgers of bedrijven en welke creativiteit maakt dat los? In een interactieve sessie krijg je talrijke voorbeelden van succesvol open data gebruik te zien. Deze zullen je stimuleren om voortaan open en creatief om te gaan met de gegevens waar je dagelijks mee werkt. Ten slotte word je opgeroepen om zelf ook actief bij te dragen aan de kansen voor open overheidsdata. In deze sessie wordt daarvoor de aftrap gegeven.

Bram Groenen is creatief strateeg en conceptdenker. Samen met bedrijven en overheden ontwikkelt hij slimme toepassingen op basis van samengestelde (open) data. Axendo is de gastheer voor deze presentatie en ontwikkelt de websites, applicaties en software waarmee open data optimaal tot zijn recht komt!

Graag geef ik zelf het goede voorbeeld als het gaat om het hergebruiken van overheidsdata. Daarom heb ik een filmpje van minister Donner op PicNic in mijn presentatie verwerkt. De presentatie download je hier.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>