Na mijn relaas over stockphoto’s die geen enkele toegevoegde waarde hebben voor jouw identiteit, zou je denken dat mijn woede wel bedaard was. Niets is minder waar nu ik ontdekte dat Nationale Nederlanden en Renault er gewoon een schepje bovenop doen.

Kijk, als merk wil je graag uitstralen wie je bent en wat je het beste doet. Daar horen afbeeldingen of beelden bij die jouw boodschap uitdragen. Diverse bedrijven (ook Nederlandse) geven bakken met geld uit om een productiemaatschappij voor hen een commercial te laten maken. Renault zocht voor zijn hippe Clio een nonchalante vent die ongestoord een moppie zingt in zijn auto. Ik mag voorzichtig stellen dat hij zorgeloosheid uitstraalt.

Toch is het allemaal niet zo mooi als het lijkt. Ruud, zoals hij blijkt te heten maakt zich namelijk nogal zorgen over zijn financiële toekomst als we Nationale Nederlanden mogen geloven. Goed haar wat donkerder en de andere kant op gekamd, maar zijn nonchalante weekbaardje geeft hem weg.

Ruud zal zich met al deze commercials vast niet zo’n zorgen maken over zijn toekomst als hij doet lijken. Opvallend trouwens dat je hem niet hoort praten in de laatste commercial. Misschien heet hij wel helemaal geen Ruud?

Het kan natuurlijk zijn dat het echt twee verschillende heren zijn die gewoon heel erg op elkaar lijken. Hoe het ook zij, ze vertegenwoordigen twee uitersten in het emotionele spectrum en twee verschillende producten. De een met een overdreven glimlach, de ander met tranen in zijn ogen. Twee grote merken claimen hetzelfde gezicht, met beide een compleet andere boodschap. Het lijken wel stockphoto’s.

5 Comments

 1. Johan

  Het is gewoon echt dezelfde kerel.

 2. Sjoerd

  Bram! Fijne vriend..waar haal je de tijd vandaan dit te ontdekken! Heel erg grappig gevonden en leuk leesvoer. Ben benieuwd naar je komende hersenspinsel! Ciao

 3. Ron

  Het is een lookalike

 4. Nick

  Hahaha leuk.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>