Ik raak maar niet uit gefantaseerd over de paradoxale geest van piekeraars. En hoewel het bepaald geen uitstervend ras betreft, zouden deze fascinerende collega’s, partners of vrienden in de dierentuin niet misstaan. Uren kan ik naar ze kijken hoe ze zich – in mijn ogen – het leven volkomen onmogelijk maken.

Tijdens mijn observaties leerde ik onder andere dat de piekeraar over het algemeen een echte controlfreak is. Overigens is dat slechts een afgeleide van de werkelijke karaktertrekken van de piekeraar. Zij beschikken over het talent om tot het kleinste detail na te denken over een uitdaging, levensvraag of eenvoudige activiteiten. Na seconden, minuten soms zelfs uren van malen komt de piekeraar met zichzelf tot overeenstemming. Zodra de aanstaande evenementen voldoende zijn overdacht stippelt de piekeraar voor zichzelf een pad uit hoe hij of zij daarmee om zal gaan. Veelal is dat maar een heel smal pad, of liever gezegd – zoals de titel doet vermoeden – een draad.

De piekeraar is er van overtuigd dat door vooraf alle denkbare (doem) scenario’s te overpeinzen, er zoveel mogelijk bedreigingen worden geëlimineerd. Ik moet ze nageven, veelal komt er maar weinig op hun pad dat ze niet vooraf hadden voorzien, hulde. Er is echter een belangrijk nadeel, er zijn vaak anderen die jouw pad willen gebruiken, of zelfs doorkruisen. Op dergelijke momenten raakt de piekeraar in paniek en zal deze er alles aan doen controle te houden over het uitgestippelde pad. Dat maakt samen leven, maar bovenal werken met piekeraars bijzonder lastig.

Het gedrag van de piekeraar staat haaks op dat van de vrije geest. Daarbij draait het vooral om reageren en anticiperen op prikkels van personen en situaties om je heen. Je ziet daarom vaak dat een gebrek aan voorbereiding of planning een zegen is voor een creatief proces. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat creativiteit niet kan opbloeien onder bepaalde druk. Daar waar de weg voor de piekeraar zo smal is, dat bij iedere invloed van buitenaf de koorddans act in gevaar komt, is de weg van de creatieveling breed. Zo breed zelfs dat er voldoende ruimte is om de beren op de weg te omzeilen. Denk daar maar eens over na, als je de volgende keer weer piekert!

 

2 Comments

 1. Oscar

  Leuk artikel Bram. Toch is het niet zo zwart-wit als je schetst voor mijn gevoel als je het hebt over een creatieve geest en het haaks staan op de geest van een piekeraar. Ik ben absoluut een piekeraar maar goed in mijn (design) werk. De dingen waar ik over pieker zijn dan ook veelal niet werk gerelateerd. Wat werk betreft ben ik hooguit een mierenneuker. Goed resultaat af willen leveren en meedenken (nog geen meepiekeren). Klanten waarderen dat. Maar ik ken heel veel creatieven maar ik denk dat het meerendeel een piekeraar is buiten het werk om. Over relatie, toekomst etc.

  Dan ligt het er nog wel een beetje aan of je het hebt over creatieven binnen als bijvoorbeeld een art director op een bureau die met deadlines heeft te maken of een creatieve kunstenaar al dan niet gesubsidieerd.

  De meeste mensen (ook niet piekeraars) zijn op het werk anders dan prive. Die scheiding is ook bij piekeraars aanwezig. En het is daarmee heel goed mogelijk dat een art director ontzettend goed out of the box kan denken en geweldige campagnes kan verzinnen terwijl dezelfde art director thuis aan het nadenken is hoe zit het met de toekomst.

  Het is niet zo heel zwart-wit.

  • admin

   Oscar bedankt voor je reactie. Interessant om te zien hoe jij er over denkt. In mijn beleving is het volledig uitdenken van ieder detail een fase die volgt na een creatieve brainstorm. Het is van groot belang dat in een creatief proces, iedere deelnemer de anderen kan prikkelen. Door in die fase al enorm alle voors en tegens af te wegen houdt je wellicht een suggestie achter die een ander tot iets briljants kan inspireren. Het betreft dus vooral de rol van een piekeraar in een groepsproces. Ik onderschrijf volledig dat een hoge afwerking van een campagne of concept rust op de details, maar deze zelfde details zijn m.i. dodelijk voor creativiteit.

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>