Goed. We hoeven allemaal vast geen medelijden te hebben met Facebook, maar de online supermacht laat ook wel eens een steekje vallen. Er zijn diverse mogelijkheden voor Facebook om meer te verdienen. Hieronder behandel ik er één.

Afgelopen week heb heb ik deze afbeelding op mijn Facebook pagina geplaatst. Een ludieke knipoog naar het belang van een reminder voor verjaardagen en jubilea. Er volgden talrijke reacties op het herkenbare gevoel van een “vergeten” evenement. Laat er overigens geen misverstand over bestaan; de kalender is waarschijnlijk een van de meest gewaardeerde Facebook onderdelen.

In de afbeelding is te zien hoe ik snel een cadeautje bestel voor mijn jubileum waaraan Facebook mij heeft herinnerd. Iedereen kent de situatie waarbij je op het laatste moment denkt aan het versturen van een kaart of een cadeau. Facebook slaat hieruit nog geen klinkende munt!

De meeste waarde voor Facebook zit in de persoonlijke informatie die hen wordt toevertrouwd. Geboortedata, emailadressen en personalia zijn enorm aantrekkelijk voor bedrijven. Zodoende is de term Social CRM ontstaan. Er zijn twee definities van Social CRM en ze zijn beide juist. Enerzijds is er het communiceren met prospects, leads en klanten via Social Media als extra channel. Anderzijds is er het aanvullen van jouw CRM database met de content en informatie die jouw klanten online delen. Wat zeggen zij over jouw bedrijf of de concurrent?

Facebook heeft goud in handen met haar uitgebreide kennis over de gemiddelde internetter. Toch geeft ze daar naar mijn inzien onvoldoende invulling aan. Daarmee kom ik weer terug op de verjaardagen van mijn vrienden. Zodra Facebook mij laat weten dat er een feestje aanstaande is, bedenk ik me of en waar ik een cadeau zal kopen. Logische vraag is dan; “Wat zou hij/zij leuk vinden?”. Facebook heeft een antwoord op die vraag omdat de gebruikers dagelijks op de welbekende like knop rammen. Zo zijn alle ingrediënten aanwezig voor een geslaagd cadeau. Echter laat Facebook je nu nog volledig aan je lot over!

Als Facebook een slaatje wil slaan uit deze gegevens zouden ze aan iedere verjaardag of jubileum van je vrienden de knop “stuur een cadeautje” moeten toevoegen. Direct worden op basis van de Likes van je vriend(in) een aantal suggesties gedaan voor gewenste cadeautjes. Op deze manier wordt de conversie meetbaar en een fraaie extra inkomstenbron voor Facebook. Leveranciers kunnen aanbieden op de site en wellicht kan het zelfs een impuls betekenen voor het beperkte succes van Facebook Credits. Denkbare uitbreidingen zijn; het kopen van een kaartje voor evenementen waarvoor je uitgenodigd bent, of het reserveren van een hotelkamer.

Nou zou je denken, leuk idee Bram, waarom meld je het niet direct bij onze vrienden van Facebook. Nou, bij Facebook houden ze niet zo van delen, dat weten we mede dankzij de film “the social network”. In hun algemene voorwaarden staat; We always appreciate your feedback or other suggestions about Facebook, but you understand that we may use them without any obligation to compensate you for them (just as you have no obligation to offer them). Ik voorspel dat er binnenkort diverse ondernemingen – zoals Bol.com en Amazon.com – app’s gaan releasen voor het kopen van producten op basis van je sociale informatie.

 

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>