Kijk, communicatie en marketing zijn mijn domein. Maar wie écht out of the box wil denken moet open staan voor uitersten. Het is om die reden dat deze blogpost een bijzondere inspiratiebron kent; Noord Korea.

Deze week wordt het nieuws gedomineerd door het overlijden van Kim Jong Il. De dictator hield Noord Korea jarenlang in een ijzeren greep. Het is niet eenvoudig om keihard te regeren en toch zo geliefd te zijn bij het eigen volk. De Arabische lente heeft dat wel bewezen. Kim Jong Il bereikte het schijnbaar onmogelijke en zette alle inwoners van Noord Korea als pionnen naar zijn hand. Hoe? Dankzij de kunst van het weglaten.

Het is niets nieuws dat landen als Noord Korea, China en zelfs Rusland streng toezicht houden op het internet. Mede door het toepassen van strenge censuur bepaald de overheid precies wat er wel en vooral wat er niet in het land bekend wordt. Het mooiste voorbeeld is, dat de meeste Noord Koreanen er van overtuigd zijn dat wijlen hun leider in heel de wereld geliefd is. Beelden van staatsbezoeken aan Cuba domineren het nieuws, terwijl de boze woorden van Obama niet worden uitgezonden.

De informatie die je bereikt schat je op waarde op basis van de autoriteit van de zender. Een opmerking over jouw beenbreuk neem je van een arts toch serieuzer dan van de skileraar. Dat gaat zo door tot een grotere of gelijkwaardige autoriteit het tegenspreekt. Daar komt de kunst van het weglaten weer om de hoek kijken. Door bewust informatie achter te houden en vooral buitenlandse “autoriteiten” te onderdrukken, hield Kim Jong Il zijn volk opzettelijk dom.

In zo’n machtsverhouding, waarbij woorden nooit in twijfel worden getrokken, kunnen overheden het volk manipuleren tot het geloof in de vreemdste zaken. Deze website publiceerde een satirisch artikel over de mythes die door de meeste Noord Koreanen écht worden geloofd.

Overigens reikt de propaganda van Kim Jong Il over de eigen landsgrenzen. Hoewel er geen informatie het land in komt, stuurt ze zelf wel media de wereld in. De onderstaande video laat zien hoe een groepje keurig opgelijnde Koreanen hun grote leider herdenkt. Net echt.

Ontroostbaar

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>