Een paar weken geleden hoorde ik plotseling de buzz rondom Stef Stuntpiloot. Op zich niets bijzonders zou je zeggen, maar het spel is al jaren oud. Een kijkje op de “oude doos” leerde me dat de variant van het spel dat nog op zolder lag uit 1993 dateerde. Het spel is aan een ware comeback bezig en zodoende is het zelfs opgepakt door Nederlandse studenten die een waar kampioenschap organiseerden.

Het lijkt wel of alles dat je bewaart op enig moment weer hip wordt. Vele bedrijven herintroduceren hun modellen of producten in een nieuwe variant. In dat geval is het product “retro“. Juist een retro product met een zekere nostalgie lijkt bij het vermarkten direct op sympathie van de consument te kunnen rekenen. Want, laten we eerlijk zijn, als je een product opnieuw in de markt zet móét het wel een goed product zijn geweest.

Een mooi voorbeeld van zo´n hernieuwd product is de Fiat 500. Als ik heel eerlijk ben moet ik echt enorm mijn best doen om de gelijkenis tussen de twee auto´s te zien. Fiat maakt echter briljant gebruik van de nostalgische gevoelens die de oude 500 oproept. Het enige dat de wagens gemeen hebben is een chromen bumper en een opvallend gevormde ruit voor de achterbank. Wat ik zo fascinerend vind is dat de consument echt het gevoel lijkt te hebben een stukje historie te kopen. Hierdoor vermeerdert niet alleen de waarde van de auto, maar ook het aantal verkopen. Zodoende vraag ik me af;

  • Hoeveel Fiat 500’s zouden er zijn verkocht als er geen voorganger was geweest?
  • Welk percentage van de pittige vanafprijs (€12.495) betaal ik voor de nostalgie?

 

One Comment

  1. Valerie

    Als klein meisje bezocht ik ooit de autotron met mijn ouders, waar ik voor het eerst een fiat 500 zag. Ik was op slag verliefd en mijn ouders zouden het autootje kopen als boodschappenautootje. Het werd huilen toen bleek dat het maar een grapje was..
    Ik word nog steeds blij als ik een rugzakje zie rijden. Niet de meest praktische auto en hij staat dan ook niet in mijn top 3 van auto’s die ik ooit hoop te bezitten, maar daar gaat het niet om. Het is gewoon een superleuk autootje. En nee, bij het nieuwe model heb ik dat dus niet. Hetzelfde geldt voor de new beetle en de new mini.
    Dus, helemaal met je eens. Onbegrijpelijk eigenlijk dat die dingen succesvol zijn. Retro is leuk, maar doe mij maar de echte in dit geval!

Reactie achterlaten

Your email address will not be published.Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>